'Eigen vermogen eredivisieclubs is ondanks corona gegroeid'

'Eigen vermogen eredivisieclubs is ondanks corona gegroeid'

Het gezamenlijk eigen vermogen van de eredivisieclubs is afgelopen seizoen ondanks het stilleggen van de competitie in maart zelfs gegroeid: van 350 naar 408 miljoen euro. Bij vijftien van de achttien clubs steeg het eigen vermogen in de jaargang 2019/2020, schrijft Trouw.

Het geschatte gezamenlijke verlies voor dit seizoen, ongeveer 50 miljoen euro, wordt naar verwachting deze zomer gecompenseerd door de verkoop van spelers. Het is in de eredivisie gebruikelijk dat met transferopbrengsten dit soort verliezen worden goedgemaakt. Het eigen vermogen van de clubs zal grotendeels op peil blijven, ondanks dat sinds oktober zonder publiek wordt gespeeld.

Dat zijn volgens de krant de conclusies van sport-economisch onderzoek dat de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen donderdag publiceert. In de ‘Financiële ranglijst eredivisie’ worden alle cijfers op een rij gezet. "De sector staat er even goed of even slecht voor als vóór corona", zegt onderzoeker Job Gulikers van de Han.

Door massaal gebruik te maken van de NOW-regeling voor bedrijven die omzetverlies hebben door corona, is de situatie op een uitzondering na niet alarmerend. Alleen ADO Den Haag en Fortuna Sittard springen er uit met een relatief flink negatief eigen vermogen.