Henk Fraser wil geen slachtoffer zijn: 'Ik kan niet tegen dat gejank'

Henk Fraser wil geen slachtoffer zijn: 'Ik kan niet tegen dat gejank'

Henk Fraser is op dit moment de enige trainer in de Eredivisie met een tint. Dit baart hem zorgen en hij vindt dan ook dat er nog genoeg werk aan de winkel is betreft gelijkheid. Toch ergert de oud-verdediger zich kapot aan 'slachtoffers' die zich werkelijk overal door gekwetst voelen. 'Ik kan niet tegen dat gejank', vertelt Fraser in een uitgebreid interview met het AD.

Fraser werd drie maanden geleden geveld door het coronavirus. De ooit zo robuste verdediger moest er stevig onder lijden, maar hield het zo lang mogelijk voor de buitenwereld geheim. Zijn dierbaren belde hij wel dagelijks op, want het virus had naar eigen zeggen een zeer grote impact op zijn gesteldheid en dit zorgde zo nu en dan zelfs voor angst. 'Ik kon helemaal niks. Nul. Die corona hakt er ongelooflijk in', benadrukt Fraser.

Tijdens zijn herstel had de trainer van Sparta wel alle tijd om het racismedebat nauwlettend te volgen in Nederland. De in Suriname geboren Fraser is een van de weinige trainers die zich durft uit te spreken over maatschappelijke thema's. 'Discriminatie mag niet. Ik denk dat ieder normaal denkend mens zo redeneert. Alleen: je kunt ook te ver doorslaan. Ik zie mensen op televisie verschijnen die zich werkelijk overal gekwetst door voelen. Ze zijn slachtoffer van dit, van dat, van zus en zo. Ik kan niet tegen dat gejank. Tegen die extremelingen aan de andere kant van het racismedebat evenmin, trouwens. Juist ook omdat het averechts werkt, dat gebrek aan nuance. In plaats van begrip, kweken ze ergernis. Die kleine groep idioten verpest het voor de rest', relativeert Fraser vooral de toon van het debat.

Fraser benadrukt wel dat hij het als getint persoon relatief makkelijk heeft gehad, omdat hij toevallig goed kon voetballen. De oud-voetballer van onder andere Sparta, Utrecht en Feyenoord vertelt dat hij nooit hoefde te solliciteren voor een baan en dus niet weet hoe het is om afgewezen te worden op basis van je huidskleur of achternaam. Desalniettemin heeft ook Fraser te maken gehad met racisme in zijn leven. Zo werd hij in het verleden wel eens geweigerd door een portier bij een discotheek, terwijl een witte rijgenoot wel mocht binnenkomen. 'Maar denk je dat ik mijn trots op zo’n moment liet krenken door zulke zielige types? Je moet je nooit als slachtoffer willen gedragen. Ik probeerde altijd boven domheid te staan. Ik dacht altijd: ik kom er tóch wel in dit leven', deelt Fraser zijn ervaring.

Met die instelling wil de trainer dan ook het racismeprobleem in Nederland bestrijden. Ook roept hij op om niet alleen voor eigen hachje te prediken, maar het maatschappelijke thema breder te trekken dan alleen zwart en wit. 'Alleen: als we een einde willen maken aan discriminatie, moet er een einde komen aan álle vormen van discriminatie. Niet alleen die van zwarte mensen; ook bijvoorbeeld die van vrouwen die nog altijd minder verdienen dan mannen in dezelfde functie. Of van transgenders, of welke minderheid dan ook. Maak de discussie breder, zou ik daarom willen zeggen. Neem het niet alleen op voor de groep die jij vertegenwoordigt. Nee, doe dat voor iedereen die er onder te lijden heeft. Dán kom je tot een oplossing', doet Fraser zijn beroep op de samenleving.

Fraser ziet zijn Sparta dan ook als het perfecte voorbeeld van hoe de samenleving zou moeten zijn. De trainer betitelt het als ‘minimaatschappij’ waarin de zelfspot nooit ver weg is, ‘jankers’ het te horen krijgen, en Marokkanen, Turken en Antillianen vrolijk meezingen met de klanken van André Hazes.

Gisteravond stond de uitzending van Veronica Inside ook volledig in het teken van het racismedebat. Wim Kieft, vader van drie getinte dochters, deelde zijn ervaringen met racisme. Bekijk hieronder de beelden!