Onderzoek wijst uit: Oranje Leeuwinnen populairder dan Ajax

Onderzoek wijst uit: Oranje Leeuwinnen populairder dan Ajax

Het Nederlands vrouwenvoetbalteam is populairder dan Ajax en Feyenoord. Dat is de uitkomst van het Sportsector Merkenonderzoek van Hendrik Beerda Consultancy. De Oranje Leeuwinnen prijken bovenaan in de lijst van favoriete sportteams bij het Nederlandse publiek. De mannen van Oranje komen na Ajax en Feyenoord op de vierde plaats.

'Op dit moment kent de Nederlander nog geen enkele topvoetbalster van naam. Dat is jammer en eigenlijk ook onnodig. Want naast de sterke prestaties worden de Oranje-vrouwen onder zowel vrouwen als mannen geroemd om hun sympathieke imago. Juist omdat de sport van oudsher veel populairder is onder mannen, is dit een heel waardevol inzicht', zegt merkadviseur Hendrik Beerda in een persbericht.

Formule 1-coureur Max Verstappen is de meest favoriete sporter. Hij wint het van schaatser Sven Kramer (tweede) en turner Epke Zonderland (derde). Schaatsser Ireen Wüst is op de vierde plaats de eerste vrouwelijk sporter. Opvallend is de negende plek van Klaas-Jan Huntelaar. De Ajacied stond ook tien jaar geleden samen met vijf andere voetballers in de top 10 lijst. Anno 2020 is hij de enige voetballer in deze ranglijst. Opmerkelijk is ook dat de al lang gestopte dressuuramazone Anky van Grunsven ook nog in de top tien staat (zevende).

Het Sportsector Merkenonderzoek is in 2010 met de Universiteit van Amsterdam ontwikkeld. Sindsdien zijn 13.000 respondenten van 18 jaar en ouder ondervraagd over de reputatie van alle organisaties en professionals die in de Nederlandse sportsector actief zijn.