Ook Rooney is voorstander om koppen te verbieden voor jeugd

Ook Rooney is voorstander om koppen te verbieden voor jeugd

In navolging van onder meer Engelse oud-internationals Gary Lineker, Geoff Hurst en Frank Lampard heeft ook Wayne Rooney zich uitgesproken tegen het koppen van de bal voor kinderen. Uit een Schots onderzoek is gebleken dat profvoetballers ongeveer drieënhalve keer meer kans hebben om aan dementie te sterven dan mensen die niet gevoetbald hebben.

Topscorer aller tijden van de Engelse nationale ploeg Rooney haalt daarbij het voorbeeld van de Verenigde Staten aan. In een interview met de Daily Telegraph vertelt hij hoe zijn zoon Kai, in de periode dat Rooney bij DC United speelde, de bal tijdens trainingen niet met het hoofd mocht raken. "Toen we in de Verenigde Staten woonden, zat mijn oudste jongen in een voetbalteam en werd koppen verboden tijdens trainingen en wedstrijden," aldus Rooney, nu actief voor Derby County waar Phillip Cocu vorige week werd ontslagen als trainer.

"Als de bal richting hun hoofd kwam, ontweken ze hem en lieten de bal lopen. Misschien is dat iets wat vaker in Engeland zou kunnen gebeuren. Het is duidelijk dat er iets moet veranderen om ervoor te zorgen dat de volgende generatie spelers niet als jonge mannen sterft aan dementie."

Bij heel wat ploeggenoten van 'hattrickheld' Geoff Hurst, die drie keer scoorde in de met 4-2 gewonnen WK-finale van 1966 tegen West-Duitsland, is dementie vastgesteld. Dat gebeurde onlangs nog bij Bobby Charlton. Nobby Stiles stierf vorige maand aan Alzheimer. Ook Jack Charlton, Ray Wilson en Martin Peters zijn aan de hersenaandoening overleden.