Spelregels wijzigen rond hands en penalty's, dit verandert er

Spelregels wijzigen rond hands en penalty's, dit verandert er

Gisteren werd bekend dat de spelregelcommissie IFAB een aantal spelregels heeft aangepast en verduidelijkt. Zo heeft de commissie onder andere hands concreter gemaakt.

Aanvallend hands

Waar een handsbal in aanvallend opzicht altijd werd bestraft, wordt een onbewuste handsbal van een aanvallende speler alleen nog bestraft als het direct leidt tot een doelpunt of kans voor zijn ploeg. Een speler wordt alleen nog teruggefloten op het moment dat de bal nog een korte weg aflegt na de handsbal. Een korte weg wordt in dit geval gedefinieerd als één of twee passes. Tevens heeft de commissie duidelijk laten opnemen waar de arm stopt bij het bepalen van hands: bij de oksel.

Keeper van lijn bij strafschop

Tevens zijn de regels veranderd voor het overnemen van een strafschop wanneer een keeper te vroeg van zijn lijn komt. Komt een keeper te vroeg van de lijn en gaat de penalty naast, over, op de lat of op de paal, dan hoeft de strafschop niet over genomen te worden. Tenzij een doelman de speler duidelijk heeft beïnvloed. Een keeper krijgt ook niet direct een gele kaart wanneer hij te vroeg van zijn lijn komt. Een waarschuwing volstaat.

VAR

De scheidsrechter moet ook vanaf komend seizoen altijd naar de kant om de beelden te bekijken, indien hij duidelijk fout zit. De scheidsrechter hoeft dus niet bij een discutabele beslissing naar de kant, maar alleen als de VAR oordeelt dat er een duidelijke fout is gemaakt.

Normaal gesproken gaan de nieuwe regels in per 1 juni. Vanwege het coronavirus heeft de IFAB laten weten dat de competities zelf mogen beslissen of ze per 1 juni of vanaf de start van de nieuwe competitie de regels in laten gaan.