Voor Tadic is Real Madrid altijd de favoriet

Voor Tadic is Real Madrid altijd de favoriet

AMSTERDAM (ANP) - Toen Dusan Tadic als kleine jongen over de schots en scheve stoeptegels van een pleintje in zijn geboortedorpje Backa Topola soleerde, probeerde hij vaak als Zinédine Zidane te zijn. Net als de Franse ster van Real Madrid hoopte Tadic zijn tegenstanders met af en toe een pirouette duizelig te spelen. Totdat het ging schemeren en zijn moeder hem naar de eettafel dirigeerde.

,,Ik was eigenlijk vanwege Predrag Mijatović voor Real Madrid", vertelt de Serviër, die woensdag met Ajax in de achtste finales van de Champions League tegen de 'Koninklijke' speelt. ,,Hij scoorde in 1998 hier in de ArenA het winnende doelpunt tegen Juventus in de finale van de Champions League. Ik was toen negen jaar, maar heb dat doelpunt nog vaak gezien. Aan de muur van mijn slaapkamer hingen ook posters van hem."

De vele successen, het mooie witte shirt en het immense Estadio Santiago Bernabéu waar je als voetballer zomaar kan verdwalen. Real Madrid heeft altijd iets magisch gehouden voor Tadic. Woensdag staat de 30-jarige aanvaller voor het eerst tegenover de club uit de hoofdstad van Spanje.

Meest waardevolle speler

Het optimisme over de kansen van Ajax is voor een groot deel verdwenen na de mislukte duels met sc Heerenveen (4-4), Feyenoord (2-6) en Heracles (0-1). Ondertussen is de grootmacht uit Madrid juist steeds beter in vorm geraakt. ,,Als de grote duels komen, dan staan zij er altijd", zegt Tadic. ,,Zo hebben ze de laatste vijf jaar maar liefst vier keer de Champions League gewonnen. Dat is toch bijna niet te geloven? Real is voor iedere wedstrijd favoriet. Tegen wie ze ook spelen. Alleen op bezoek bij Barcelona in grote vorm hebben ze misschien maar 50 procent kans."

,,Als we zo spelen als tegen Heerenveen, Feyenoord of Heracles, dan worden we keihard afgestraft ", voorspelt Tadic. ,,Maar we hebben dit seizoen tegen Bayern München en Benfica laten zien dat we wel als team kunnen aanvallen en verdedigen. Als we het niveau van die duels opnieuw halen, dan hebben we altijd een kans en kunnen we het ook Real lastig maken."

Met maar liefst 22 doelpunten en 13 assists in verschillende competities is Tadic dit seizoen vooralsnog met afstand de meeste waardevolle speler van Ajax. In de groepsfase van de Champions League hebben alleen Robert Lewandowski en Lionel Messi vaker gescoord dan de Serviër (vijf doelpunten). Vaak komt hij vanaf de linkerkant tot scoren of met een beslissende voorzet. Maar tegen Bayern München voetbalde Tadic als centrumspits. Zo kwam er een plaats vrij voor de snelle David Neres op de flanken. ,,Dat zou weer een optie kunnen zijn. Ik speel waar de trainer mij nodig heeft."

© 2019 ANP